AŞURE TARİFİ-AŞURE NASIL YAPILIR?

Ocak 18, 2008 Tarihinde usluu Tarafından yayımlandı

MALZEMELER;

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kurufasulye
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 1 su bardağı yer fıstığı
  • 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum)
  • 1 adet elma
  • 2 su bardağı şeker
  • tuz
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
  • tarçın

YAPILIŞI;

  1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha
    sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak
    geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
  2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile
    akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört
    parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
  3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.
    Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve
    üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile
    10-15 dakika kadar kaynatın.
  4. Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve
    kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse
    yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen
    soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat
    kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
  5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya
    başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak
    zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
  6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,
    incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve
    karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su
    bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave
    edebilirler)
  7. Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.

Aşure ay’ ı geldi.. Bolluğu, bereketi ve paylaşımı çağrıştıran bir tatlıdır aşure.. tatlıların en şahıdır, en güzelidir ve ana malzemesi buğdaydır..

Hicrî takvimin ilk ayı olarak kabul edilirken, muharremin 10. günü ise aşure günü olarak kutlanır.. Kurban bayramından sonra gelen muharrem ay’ ının 10. günü pişirilip dağıtılır..
”Aşere ” sözcüğü arapçada 10 anlamına geliyormuş. İnanışa göre büyük tufanda Nuh peygamber ve yanındakiler gemiden 10 muharrem’de çıkmışlar. Karınlarını doyurmak için de gemide ne varsa arta kalanlardan bir güzel yemek pişirmişler.. Ve çok lezzetli bir şey çıkmış ortaya.. bize de bunu devam ettirmek kalmış..

Aşureye eski İstanbul evleride enaz yedi çeşit erzak konurmuş.. bazıları da kırk çeşit koyuyormuş ve kırkı tamamlayamayanlar da bir kaşık bal koyuyorlarmış nasıl olsa arılar kırk çeşit çiçegin tozunu almıştır diye..

Aşure piştikten sonra.. dagıtmadan önce, tencerenin önünde bir yasin suresi ve bir mülk suresi okunur.. Bir tabaga alınan ilk aşure dışarı gönderilmez, bereket getirsin diye evde alıkoyulur.

Eski bir Osmanlı gelenegine göre, pişirilen aşureden ilk kaşıga bakla tanesi isabet ederse..
bunu pek çok kimse ” bereket getirir ” diye ayırır.. siler, para kesesine koyarmış.
Bakla tanesi bir yıl kesede kaldıktan sonra, hükmü geçmiş sayılırmış..

Bugün evimize yiyecek maddeler alındıgında berektimizin de bol olacagı hadisi şeriflerde de geçmektedir..

Nasihatler.net

Aciz

About these ads

AŞURE TARİFİ-AŞURE NASIL YAPILIR?” üzerinde 30 yorum

  • bak kendi ellerinle yaptığın aşure istiyorum senden ona göre.kimseler duymasın bugün tam 5 tabak aşure yedim.o kadar seviyorum ablam ya.bugün bi arkadaşıma gittim annesi tam bir kazan yapmış.geçtim kazanın başına doldur doldur ye:))

  • Umreciğim, bu gün yaptık elhamdülillah Aşuremizi.
    Bugünkü toplantıya götürdüm, afiyetle yediler kardeşlerimiz.
    Fakat resmini çekmeye fırsat kalmadı :P

  • Ooo, tubayolcu kardeşim, uzun zamandır göremiyorduk, arıyordu aşina gözlerimiz.
    Nerelerdeydin?
    Neyse artık seni yine görebileceğiz inşaallah.
    Allah’a emanet ol.. :)

  • tarif nefis ellerinize sağlık ama bir de biliyorsanız yarım bardak fasülye haşlanınca kaç bardak oluyor söyler misiniz lütfen

  • selamun aleyküm öncelikle hakkinizi helal edin sizin asure tarifinizi kullandim henüz bitmedi bitince notumu iletecem sizlere sindilik cok tesekkür ederim Allaha emanet olun

  • cenabi rabbim amel defterimizi sag tarafindan verenlerden eylesin rabbimm bizleri peygamber efendimizin sancagi altinda toplamayi nasip etsin yuce yaradanimiz bize sabir versin seytani yemmmemiz icin nefsimize sabir diliyelim nice insanllar var halimizebinlerce kez sukur olsun allah sizlerden razi olsun asure gunuz mubarek olsun rabimmi bizi dinden imandan ayirmasin nihat hocam allah sizlerden razi olsun rabbim colugunuza cocugunuza bagislasin

  • cenabi rabbim amel defterimizi sag tarafindan verenlerden eylesin rabbimm bizleri peygamber efendimizin sancagi altinda toplamayi nasip etsin yuce yaradanimiz bize sabir versin seytani yemmmemiz icin nefsimize sabir diliyelim nice insanllar var halimize binlerce kez sukur olsun allah sizlerden razi olsun asure gununuz mubarek olsun rabbim sofranizin bereketini arttirsin bizi dinden imandan ayirmasin nihat hocam allah sizden razi olsun rabbim colugunuza cocugunuza bagislasin

  • yurtdisinda asure ayini gecirmekteyim.Allah razi olsun tarifinizi uyguladim ve cok lezzetli oldu.insallah asure ayi hepimize bereket ve huzur getirir.Cin (china)den sevgilerle.

  • Selamın Aleyküm Aşure tarifinizi deniyeceğim.Salı günü sohbetimiz var.İnşallah hayırlı olur.Yüce rabbımız inşallah hayırlı kılar.Yüce rabbımız hepinizi ayşe validemizin peygamberimizin komşusu yapsın İnşallah Allaha emanet olunuz

  • Bir Cevap Yazın

    Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

    WordPress.com Logosu

    WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Twitter picture

    Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Facebook photo

    Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Google+ photo

    Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Connecting to %s

    Takip Et

    Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

    Diğer 88 takipçiye katılın

    %d blogcu bunu beğendi: